Ultiem geluk.

Ultiem geluk. We streven het na. Het liefst bereiken we dit allemaal. Maar wat houdt dat dan eigenlijk in? Het hebben van alles waar je ooit van gedroomd hebt? Het kunnen kopen van alles? Alle doelen die je wilde bereiken, bereikt te hebben? Of heeft ultiem geluk daar niets mee van doen?

Is ultiem geluk een vaststaand fenomeen of is het flexibel en buigzaam?

Als je tiener bent, fladder je rond. Je staat niet stil bij of je nu ultiem gelukkig bent of niet. Dat is iets voor oude dozen om bij stil te staan (go figure ;-)). Je stelt jezelf wél al een bepaald beeld voor van hoe je hoopt dat je leven er uit zal gaan zien over 10, over 15 of over 20 jaar. Dan zie je jezelf getrouwd of juist niet, dan heb je in gedachte kindjes, of moet je er juist niet aan denken. Maar hoe dan ook: je creëert een beeld, bewust of onbewust. “Als ik 30 ben, dan wil ik bereikt hebben: punt a, punt b, etc.”. Gaande de weg groei je, leer je, doe je je dingen en als je dan eenmaal een bepaalde leeftijd bent, kijk je terug. Heb ik het ultieme geluk bereikt? Of is het hélemaal anders gelopen, maar…. nee: én, voelt het alsnog als ultiem gelukkig zijn?

Ik denk dat ultiem geluk buigzaam is. Het gaat niet over het alles hebben wat je hartje je begeert en dat dat dan puntsgewijs bij elkaar opgeteld hét ultieme geluk geeft. Het gaat over het hier en het nu. De eerste zonnestralen die door de lamellen heen vallen. De geur van koffie in de ochtend. Mijn dochters die schaterlachen. Een leeg aanrecht. De schone was ophangen waardoor de hele kamer extra fris gaat ruiken. Een knipoog krijgen. Een knipoog geven. Lachen om niks en dan werkelijk waar tot buikpijn aan toe. Dát is mijns inziens ultiem geluk. Flexibel. Buigzaam. Het heeft niks te maken met het hebben van alles wat je je ooit had voorgesteld. Niet met al je doelen bereikt te hebben. Sterker nog; geluk is onder andere te vinden, in het hebben van nog-te-beréiken doelen.

It keeps you going. It keeps you happy. It keeps you having the drive for life.

Ik las ergens bij iemand anders op de weblog de volgende tekst en vind ‘m erg mooi (de tekst komt oorspronkelijk van http://www.jouwbestejaar.nu)

“Ik ben gelukkig, ondanks dankzij alles.”

Je bent gelukkig als je geluk in het minste vindt.

Wat een geluk! 😉

4 thoughts on “Ultiem geluk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s