When did that happen?

Vanaf dat ik een klein meisje was, opgroeiende tot puber en daarna tot jonge vrouw, heb ik me zo nu en dan best wel geërgerd aan de opvoeding die ik van mijn moeder kreeg. Ja sorry, ‘tis waar. In mijn herinnering was mijn vader daar op die manier veel minder mee bezig. Ik stoorde me altijd aan dat overbezorgde moeder-gedrens. Of de constante verbetering van mijn taalgebruik (zaken als: “dan ík ben, dan zíj zijn, het kost veel, niet duur, achter een q komt altijd een u, etc.”). Of als ik iets deed of zei wat niet gepast was, dan zei mijn moeder altijd “Eveline, dat is niet comme il faut”. (Comme il faut – Frans voor: geschikt, juist, passend, gepast, adequaat). OEF!!!!! Erg!!!! Ga weg met je dure woorden!

Nu, zoveel jaar later, betrap ik mezelf er de laatste tijd op dat ik onze dochters precies zo opvoed. Zoals bezorgd zijn, daar waar het wellicht helemaal niet nodig is. Of onze oudste dochter haar taalgebruik verbeteren! Wel spelenderwijs natuurlijk, want kom op: ze is vijf, maar ik doe het wel.

Vanavond hadden we lekker gebarbecued en de oudste druif ging op een gegeven moment helemaal onderuit op haar stoel zitten en deed haar benen helemaal omhoog de lucht in. Omdat ze een jurk droeg, keken we met z’n allen plots zo het kruis in. Ze had natuurlijk nog wel een onderbroek aan, maar dan nog; niet echt een fatsoenlijke houding, zo tijdens het eten. Zonder er bij na te denken hoorde ik mezelf ineens zeggen: “Meisje, ga eens normaal zitten, dit is niet comme il faut!”. Ik schrok bijna van mezelf en kwam tot de conclusie dat ik deels opvoed zoals mijn moeder dat deed! Ik nam snel een slok prosecco ;-)…. Opvoeden zoals mijn moeder…. When did that happen?

Enfin, het zal wel een goede manier geweest zijn dan, want ik heb er al veel baat bij gehad. Spijtig genoeg kan ik dit niet meer tegen m’n moeder zeggen, dus dan blog ik er maar over, to let somebody know anyway =).

opvoeding-51

3 thoughts on “When did that happen?

  1. HAHAHAHAHAHAHA, ik ga hier in een deuk,….Want ik doe precies hetzelfde,…..vooral dat taalgebruik en zaken verbeteren die niet kunnen,……hoe erg kunnen we zijn hé 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s