The end of an era.

Ongelooflijk! De dag kwam. De dag dat mijn vader met pensioen ging. Veertig jaar lang docent geweest, waarvan achtendertig jaar op dezelfde middelbare school. De dag kwam. En wel vandaag!

Ik dacht eigenlijk dat mijn vader altijd zou werken. Ik weet ook niet waarom. Misschien omdat hij zijn werk altijd erg graag deed. Of omdat hij zelf altijd riep niet te willen pensioneren. Maar vorig jaar keerde dat tij… wat bleek: hij was eigenlijk wel toe aan z’n pensioen! Slik!!!! En ondanks dat dat natuurlijk een mooi iets is: verder kunnen genieten en niks meer moeten, is het tóch echt “the end of an era”…: mijn papa is gestopt met werken en is vanaf heden gepensioneerd. Wat jammer dat mijn moeder dat niet meer mag meemaken. Allemaal gedachtes die vandaag door mijn hoofd flitsten.

Voor mij was het stiekem ook een beetje een bijzondere dag. Ik was namelijk vanmiddag ook aanwezig op de afscheidsborrel van mijn vader, en die afscheidsborrel was (uiteraard) op z’n werk..,. Ja: op school dus! Dé school waar ik zelf vijf jaar op gezeten heb en waar ik dertien jaar geleden voor de Havo slaagde. Hemeltje-lief; dertien jaar geleden alweer!

Toen ik er vanmiddag binnen stapte was het, zoals ik me kon herinneren. De vloer was hetzelfde, de geur, de omgeving. Wow! A blast from the past. Ik kon het gewoonweg niet laten om aan het einde van de borrel heel even in de school rond te lopen, op alle verdiepingen. Het is toch een omgeving geweest die tijdens vijf cruciale puberjaren erg belangrijk voor me is geweest. Ik zwierf door de gangen heen… heel veel was hetzelfde, maar ook heel veel was anders. Toch zag ik door het gewijzigde beeld alsnog wat ik me kon herinneren; oh ja, daar had ik mijn kluisje. En ginds zaten we altijd met een groepje. En dit is (was!) het lokaal van mijn vader. En oh ja; dáár is de filmzaal. De filmzaal waar we (bijna) iedere middagpauze oefenden voor de Bonte Avond. Nou is voor meerdere scholen de term “Bonte Avond” wel bekend… maar voor míjn middelbare school is het echt een fenomeen. De Bonte Avond is niet zomaar een bonte-avond… het is een daadwerkelijk uitverkocht theater drie avonden én een matinee lang! Het is een bonte avond waar je twee audities voor moet doen en waar je niet gegarandeerd door heen komt. Deze Bonte Avond is een ware happening! En in de zogeheten filmzaal werden briljante ideeën geboren. Onze ideeën. Ideeën die wij tot stand mochten laten komen… tijdens die bonte avond. Ieder jaar weer.

Dat was bij mijn her-examen geschiedenis in het jaar 2000 dan ook de enige overweging die mij even liet twijfelen: zal ik bewust toch een onvoldoende halen? Zodat ik nog een jaartje Bonte Avond mee kan doen? 😛 Neeeeh… laten we toch maar slagen. En mijn ouders waren érg blij met die keuze ;-).

The end of an era…

Tis die tijd hè… die vliegt!

foto (9)

© Eveline – September 2013

5 thoughts on “The end of an era.

  1. Mooi zo’n herinnering! Ik heb dat nu zelfs al als ik door de gangen van m’n havo schooltje loop.. 2008 ben ik daar weggegaan en de tijd is echt snel gegaan: 5 (!) jaar geleden al, bizar.
    En ik hoop dat je vader optimaal mag genieten van zijn pensioen!

  2. Wat super leuk deze blog 😀 . Ik heb ook op het zeldenrust gezeten en idd zooveel herrinneringen overgehouden aan die tijd. Ook ik heb les gehad van je vader:-) soms kom ik er nog wel eens voor de zumba en ook de gymzalen zijn nog hetzelfde incl. De verschrikkelijke geur op de toiletten…. nogmaals erg leuke blog

  3. Mijn papa is al 13 jaar met pensioen, hij is zo een van de gelukkige die op 56 jaar op brugpensioen konden gaan,…..en ik heb daar heel veel gebruik van gemaakt, toen Chattheo klein was en nog steeds ik beken :-),……en ik vind het zalig dat ik elke week met hem ’s morgens kan gaan koffiedrinken en bijkletsen, hij heeft daar tijd voor :-),…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s