Peuter(-puber).

Onze jongste dochter is aan het puberen…. als peuter wel te verstaan. Ze is net twee… en ze zegt nee! En dit voornamelijk thuis (wat overigens beter is dan bij een ander ;-)).

Bij de oudste telg werkt het “aftel-principe” als een trein. Dus als ze stout is of bijvoorbeeld speelgoed op moet ruimen en dat dan niet doet, dan tel ik af van 3 naar 1 en vaak vóórdat ik bij 1 kom, staat ze al in het gareel. Echt, het werkt (meestal) perfect. De keren tot nu toe dat ik wel tot 1 kwam, zelfs soms tot nul…. ja: dan moest ze op de mat gaan staan. En de mat is bij ons in huis een fenomeen wat beide kinderen níet leuk vinden. Die houden we er in dus!

Bij de jongste probeer ik dat aftel-principe ook al een beetje in te voeren, maar het maakt nog niet echt indruk op haar. Gister was ik haar luier aan het verschonen voor het slapen gaan en ze was aan draaien, keren en moeilijk doen. Toen ik al meerdere malen had gevraagd of ze stil wilde liggen maar zij dit dus niet deed, ging ik over op het aftellen:

“Drie…. twee….”

waarna zij mij dus daadwerkelijk tot één liet aftellen, me toen met grote ogen aan keek en riep:

“GO!”

Daar sta je dan met je goeie gedrag! Je lachen in te houden! 😛

Vannacht rond middernacht besloot mevrouw klaar te zijn met slapen. Althans, in haar eigen bed! Ik hoorde haar huilen en na dit even een paar minuten aangehoord te hebben ging ik toch maar naar haar kamertje. Ze stond rechtop in bed! Ze had geen vieze luier, geen koorts en ook geen opkomende tanden of kiezen. Kortom: er was niks aan de hand. Even getroost en toen ik haar terug in bedje legde was het weer huilen en ze wist uit te brengen: “Mama bed slapen”. Uuuh, pardon??? Ja ok, dan moet ik er ook eerlijkerwijs wel even bij vertellen dat ze vorige week wel twee nachtjes bij ons heeft mogen “crashen”. Allebei de nachten werd ze meerdere malen huilend wakker en dit wél van een flink doorkomende kies; ze had er erge last van en vooruit… bij hóge uitzondering op den duur bij papa en mama gelegd. En daar vond ze troost en werd er tenminste nog een beetje geslapen.

Maar die kies is door! En nu… nu was er echt niks. Echt…. helemaal…. niks! Ik zag en hoorde het aan haar. Ze probeerde gewoon met m’n voeten te rammelen, maar daar trapte ik toch mooi niet in. Ik ben er vervolgens een behoorlijk tijdje zoet mee geweest en zelfs nog met haar beneden op de bank gezeten, onder het mom van: als jij niet wilt gaan slapen vrouwe, gaan we beneden zitten ook! Knikkebollend zat ze naast me op de bank. Dit was toch ook niet helemaal haar bedoeling en uiteindelijk gaf ze de strijd op…. “Slapen eigen bed!”. Zo is dat meid! Slapen doen we in ons eigen bed!

And as we speak… is er deze avond/nacht nog geen kick gegeven. YES!!!

Beetje puberen hierzo! Tsssss… nou (nog) niet met deze voeten hoor! 😉

BozePeuter

© Eveline – Oktober 2013

 

11 thoughts on “Peuter(-puber).

  1. Hahahahahaha, zet je dan maar schrap voor de echte puberteit,..;-). Kids opvoeden, tss het is het moeilijkste dat ik ooit deed en ik dacht dat het bevallen was,…sterkte :-)!

  2. Och hemel, ja, het peuter-puberen! Hoe dan ook prima opgelost lijkt mij zo! Ik weet nog heeeeel veel van vroeger, welke trucs ik heb uitgehaald, wat ik vroeger deed, wat ik zei… van een heel jonge leeftijd af en ik weet dat ik het ook eens geprobeerd heb bij mijn moeder. Gewoon omdat ik het gezelliger vond om bij haar te slapen dan in mijn eigen bed. Uiteraard had zij mij ook door en zei: “Nee hoor, daar gaan we niet aan beginnen. Slaap maar fijn in je eigen bed” Hm. Abort plan! Ik was toen al wel wat ouder hoor en probeerde onder het mom van een nachtmerrie (ik had heel vaak heel erg akelige nachtmerries) die ik niet kon uitleggen of vertellen (ook onmogelijk ik wist de details vaak nog te vertellen) in haar bed te komen. Gelukkig maar dat mama’s soms precies aanvoelen wanneer ze voor het lapje worden gehouden.

    Liefs,
    Nancy

  3. Haha geweldig! Wij doen het hier altijd andersom, van 1 naar 3, en mijn jongste zijn eerste zinnetje met meerdere woorden was toen ik aan het tellen was 1.2.3 en zei die opeens klaar voor de stat! (start) nou je kon me opvegen.. Gelukkig snapt die het principe nu wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s