Laarzen met een verhaal

“These boots are made for walking, and that’s just what they’ll do. One of these days these boots, are gonna walk all over you!”

Oké, dat ik veel schoenen/laarzen/slippers heb, dat weten we nu ondertussen wel al. Ik doe dan ook oprecht mijn best om de oude en dan vooral eigenlijk de kapotte schoenen gewoon weg te doen. Maarrrr mensen, er zijn mijns inziens geldige uitzonderingen op de regel! Van sommige van die afgedragen exemplaren kun en hoef je gewoonweg geen afscheid te nemen.

Neem deze laarzen….

foto (15)

Deze laarzen heb ik (bijna) veertien jaar geleden van mijn moeder gehad, toen we in Amsterdam door de winkelstraten struinden. Samen met mijn vriendinnetje Krista. De reden dat we daar waren, was omdat ik auditie deed op dé Amsterdamse toneel/theater-academie. En Krista was mee, omdat zij mij tijdens één van mijn auditie-stukken begeleidde op de gitaar.

Ik weet natuurlijk niet of het er nog steeds op de volgende manier aan toe gaat, maar toentertijd had je daar drie auditie-rondes. Bij de eerste auditie-ronde deden meer dan duizend auditanten mee. Een spannende happening waarin je binnen tien minuten moest laten zien wat je waard was. Althans; waard voor die eerste auditie dan ;-). Vervolgens kreeg je binnen twee weken een brief thuis gestuurd of je wel of niet door was naar de tweede ronde. Of ze dus wel of geen potentie zagen. Er vielen er rond de 700 af na die eerste ronde.

Ik was door.

De tweede auditie besloeg een heel weekend: van zaterdagochtend tot zondag laat in de middag auditie doen. Acteren, dansen en zingen. I love it! Na dat weekend kreeg je ook weer binnen twee weken een brief thuis: wel of niet door.

Ik was weer door!

Ik kon het gewoon niet geloven, ik was dóór…. jeetje.. door naar de allerlaatste ronde. We waren nog met een clubje over van (zoals ik me heb laten vertellen toen) om en nabij de 70 man. Zeventig van de duizend! Ongeveer de helft van die zeventig zou worden aangenomen.

Ná die derde auditie, die gehouden werd in een vol theater met de jury-leden op de eerste rij (verder totaal niet zenuwslopend gelukkig ;-)), gingen mijn mams, Krista en ik nog even de bruisende stad van Amsterdam in, alvorens we de trein terug naar huis zouden pakken.
“Zou ik aangenomen zijn? Had ik zus of juist zo niet beter kunnen doen? Had ik, zou ik, moest ik…..?”

“Oh Eveline, kijk eens hier lieverd, wat een mooie laarzen” zei mijn moeder, terwijl ze met de betreffende boots aan kwam lopen.

Vijf dagen later kreeg ik de brief thuis. Dé brief die mij liet weten dat ik niet aangenomen was. Close call, maar toch net niet. Redenen als te jong, te zenuwachtig en te weinig levenservaring passeerden de revue! Maar, schreven ze, ik had talent en moest vooral door gaan.

Het jaar daarna begon ik toch aan iets anders: mijn hbo toerisme-opleiding en ontplooide ik in hele andere passies, zoals reizen.

Veertien jaar later heb ik wel weer genoeg leeftijd, zelfvertrouwen en levenservaring op zak, maar om nú nogmaals auditie te gaan doen aan de toneelacademie te Amsterdam?!? 😉 Ja weet u, het klinkt allemaal super gaaf hoor, maar dat vier-jaar-opnieuw-op-kamers-gaan-zitten en dat met twee (straks drie) kinderen én een echtgenoot zie ik toch niet zo zitten :-P.

Maar de laarzen…. die hou ik!

Onder het mom van: Alles is mogelijk voor hen die willen :-D.

© Eveline – Januari 2014

3 thoughts on “Laarzen met een verhaal

  1. Dat weet ik nog heelgoed en is een van mijn gaafste herinneringen. Zingend in de trein, de broodjes van je moeder, het mijmeren over de huizen langs het spoor en de mensen en verhalen die achter iedere deur schuilen, de auditie met intimiderend beroemd publiek, jij die je stinkende best deed en voor mij al drie keer toegelaten was en de schoenen, niet te vergeten de schoenen.. ik heb mijn paar laarzen trouwens niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s