De piespaal

9789044815481

Kinderen zijn heerlijk onbezonnen en onbevreesd. Zo zien ze bijvoorbeeld in ieder mens alleen het goede en hebben oog voor details wat ons alláng niet meer op valt. Het is eigenlijk zonde dat kinderen met de tijd bepaalde dingen afleren / afgeleerd worden.

Er zijn echter een paar dingen waarvan afleren een hele goede zet is.

De jongste en ik gingen kort geleden samen douchen. Eenmaal uitgekleed en wel in de badkamer, gaf mevrouw te kennen ná mij te willen douchen en niet samen. Dus ja, daar sta je dan in je nakie met je goeie gedrag! “Nou ja meid, dan spring ik eerst wel even onder de douche en dan voeg je je er zo maar bij hoor!”. Op één voorwaarde; ze moest van mij wel in de badkamer blijven. We waren alleen thuis namelijk en ik zag het niet zitten dat die tweejarige peuter alleen in huis zou gaan rond spoken, trap op, trap af. Ze liep poedeltje naakt door onze kleine badkamer te banjeren, maar het kacheltje stond lekker aan, dus koud had ze het niet. Ze was druk in de weer met kleding uit de wasmand te halen en er weer netjes terug in te doen. Terwijl ik mijn haar sta uit te spoelen, zie ik door de beslagen douchedeur ineens… een drolletje op de grond! Ik doe de douchedeur een stukje open en zeg:

“Meisje, wat is dat daar nou?”, en wijs naar het bolusje.

Vol verbijstering aanschouwt ze het ook en zegt:

“Poep!”

“Oh, en van wie is die poep?”

“Van hondje!”

Terwijl dat niet mogelijk kon zijn: ten eerste was ons hondje niet in de badkamer en ten tweede mag hij sowieso en überhaupt niet boven komen. Dus ik antwoord:

“Van het hondje? Maar waar is ons hondje dan?”

“Weet niet mama, hondje weg!”

“Maar vrouwtje, zou het niet gewoon van jou kunnen zijn?”

Bedenkelijk keek ze me vanachter haar krullenbos aan en zei:

“Oh ja… toch van mij. Ik was ook zo druk!”. Ze stapte over het drolletje heen en speelde vrolijk verder.

Kijk en dat is dan wel weer fijn, dat kinderen dát met de tijd afleren: lekker schijten wanneer ze daar zin in hebben, met of zonder pamper, met of zonder toilet.

Tot die tijd is onze jongste zich van geen kwaad bewust en geeft gewoon de hond de schuld. Is hij tijdelijk de piespaal. Misschien geeft “poeppaal” in deze kwestie beter weer wat er speelt ;-).

© Eveline – Februari 2014

3 thoughts on “De piespaal

  1. Haha heerlijk geschreven en herkenbaar! Zo deed de jongste dat ook een keer bij mij tijdje terug, Moet je nog naar de wc Sam? nee hoor, er komt niks. Staat die uitgekleed om in bad te gaan parkeert die zijn billen op een handdoek en voila hij moest dus toch haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s