Wijntje, sigaretje, buisje G.?

PartTimeJunkie1

Met open mond heb ik gisteren naar Pauw & Witteman zitten kijken waarin Renée Kelder (29) met trots vertelde dat ze reeds vier jaar helemaal clean is. Clean van de daarvoor beschamende zes jaar ernstig verslaafd te zijn geweest aan GHB (officiële benaming via Wikipedia: “4-hydroxybutaanzuur” of “Gamma-HydroxyBoterzuur”), wat sinds 2011 door de Nederlandse overheid gezien wordt als harddrugs. Door de weeks was Renée een keurige studente, bezocht boekenclubs & musea en kwam uit een hoogopgeleid nest uit Heemstede. Maar toch bracht ze van haar negentiende tot haar vijfentwintigste de weekenden “feestend”, kwijlend en knock-out op een matras door, samen met vrienden. Van god los.

Feestje? Slik!

Gek genoeg heb ik met volle overgave naar haar gekeken en geluisterd. Onvoorstelbaar dat zo’n knap, welopgevoed meisje in zo’n diep droevige ellende verzeild kan raken. Oprecht kan ik daar dan over na denken. Over onze eigen dochters bijvoorbeeld en dat zij nu lief, schattig, zes en twee zijn. En dat ook zij groot worden en gaan studeren. En ook zij gaan ontdekken en experimenten, op verschillende vlakken. Want laten we eerlijk zijn: daar is tot op zekere hoogte niks mee. Ik ben zelf ook studente op kamers geweest. Met alles er-op-en-eraan. Met verantwoordelijkheid. Met vrijheid. Met feestjes. Met situaties. Met drank. Met drugs. Je ziet dingen en je probeert dingen. Maar ik kan met eerlijkheid melden dat ik zelf de GHB-drugs nooit gebruikt heb. Sterker nog: ik was er erg bang van. Met name omdat ik (toen al, en ik spreek nu over toch zeker tien jaar geleden) het uitermate vreemd vond dat je van een bepaald soort party-drug zomaar “ineens” in slaap kon vallen. Ofwel: knock-out kon gaan. Ik associeerde dat met onder narcose gebracht worden, en dat leek mij zonder medisch bijstaan van een anesthesist ietwat te veel van god los. Nee, als je mij dan toch blij wilde maken met vloeistof, schonk het dan maar uit een Chardonnay-fles. Zonder ijsblokjes! En nu zul je mij niet horen zeggen dat alcohol nou zo gezond is hoor, maar het is wel van een geheel ander kaliber, zeker wanneer je daar met bewuste mate mee omgaat.

Renée Kelder heeft een boek over die zes jaar geschreven:
“De Part-time Junkie”.
Gisteravond bij Pauw & Witteman, vandaag in de NRC NEXT een artikel. Ik ben geïntrigeerd in haar verhaal en heb het boek zojuist besteld.

Wijntje, sigaretje, buisje G.?

Ik hou het voorlopig wel bij een kopje thee. Mét haar boek!

© Eveline – Mei 2014

5 thoughts on “Wijntje, sigaretje, buisje G.?

 1. Heb het niet gezien, zal nog eens bij Uitzending Gemist kijken. Ja, soms weet je niet wat je hoort hè? En inderdaad: een gewoon meisje uit een gewoon gezin en dan dit. Bij sommige mensen zit er toch een steekje los – het is gewoon nooit te voorspellen bij wie wel en bij wie niet. Ik hield wel van een glaasje alcohol op een feestje (en nu nog trouwens 🙂 ) maar GBH of dat soort dingen – nee. Never.

 2. Als je dat soort dingen hoort klinkt het best heftig allemaal en dat is het denk ik ook wel als je er midden in zit. Maar goed die troep is er en het is maar te hopen dat die kinderen bij tijds inzien dat het niks goeds toevoegt aan het leven.

  Je mag inderdaad tegenwoordig blij zijn als je kinderen zonder veel schade de ontdekkingsperiode afsluiten, al moet ik er wel aan toevoegen dat alcohol ook de nodige schade kan aanrichten. Ben namelijk met iemand getrouwd die niet zo’n heel prettige jeugd heeft gehad door ouders die nogal een probleem hadden met diezelfde alcohol.

 3. Een blowtje was voor mij al heavy!!
  1× een vriendin klasgenoot meegemaakt die na t nemen van een pilletje roze olifanten in de tram zag en ik was acuut van alles genezen!!

  2 a 3x in het jaar dronken worden is nu al heavy hahahahaha

 4. GHB zal ik ook nooit gebruiken… te risicovol.

  Iemand in mijn omgeving, van jouw leeftijd, is ook echt helemaal ontspoord. Ze leeft op straat en hoereert voor een lijntje pep. Ze was intelligent, heeft de universiteit netjes afgerond en was bezig om te promoveren. Heel bizar om dat zo te zien…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s