Alpe d’HuUitdaging!

FrankrijkJuni2014AD6 205

Na anderhalf jaar voorbereiding en training was het zover: de Alpe d’HuZes 2014. Een evenement waar men zo vaak als in hun macht ligt, op één dag de Alpe d’Huez in Frankrijk opklimt (met de koersfiets of te voet), om op die manier geld op het halen voor KWF kankerbestrijding. Mijn man en ik gaven ons vorig jaar oktober samen op voor dit evenement. Toen ik vier weken daarna een positieve zwangerschapstest in handen had, was mij al vrij snel duidelijk: dit gaat ‘m niet worden voor mij. Ten eerste is dat op zeven maanden zwangerschap sowieso geen doen, en ten tweede zou je medisch gezien niet eens als adequaat goedgekeurd worden door de sportarts, en dus: count me out! Maar mijn man ging er alsnog voor. BIKKEL!!!

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 juni j.l. vertrokken we. Met de auto! En met twee jonge kinderen op de achterbank begint dat avontuur dan al gelijk bij het wegrijden uit de straat. Gelukkig hadden we twee portable dvd-spelertjes van mijn schoonzus kunnen lenen en dat was écht een uitkomst! En oké, je neemt vier-en-twintig dvd’s mee en ze kijken er allebei welgeteld twee van… on full repeat! Je hoort tien uur heen en tien uur terug “Het Zandkasteel” aan de ene kant en “Totally Spies” aan de andere kant door elkaar spelen, maar dat daargelaten. Ze waren er braaf mee. We kwamen dinsdag rond twee uur in de middag aan in de Alpen en verbaasden ons meteen over de werkelijk adembenemende omgeving. Wij waren er beide nog niet eerder geweest en dan is het echt een overweldigende ervaring om daar voor de eerste keer te zijn. We reden gelijk de Alpe d’Huez op (waar je op die dag nog met de auto mocht komen in tegenstelling tot de koersdag zelf) en gingen eerst om de start-spulletjes van mijn man, bij het Palais du Sport. En ineens was het echt: hij doet mee!

FrankrijkJuni2014AD6 747

De temperatuur die dinsdag (alsmede de woensdag) verschilde nogal tussen beneden aan de berg en bovenop de berg. Beneden was het rond de 25 graden, maar boven aan de top: best frips aan de bips met zo’n 15 graden (als je net van 25 komt). Dus voor de koersdag zelf had ik me al bedacht met die meiden van ons: goed aankleden, want het kan altijd nog uit of opgestroopt worden. Enfin, nadat mijn man z’n spulletjes had opgehaald, reden we de 14 kilometer route bergafwaarts weer af en kwamen niet verder dan versnelling 2. Zegt een hele hoop over de helling, niet waar? 😉 We zochten ons hotel op, die zich op de top van de Les Deux Alpes bevindt; Mercure Les Deux Alpes. Prachtig hotel met een grote familiekamer én een mooi balkon op het zuiden. Oh ja, en een groot bad! Vooral dit laatste vonden onze dochters het neusje van de zalm, aangezien we thuis geen bad hebben :-P. En wat is dat trouwens toch met kinderen en hun mamsie?!?! Na aankomst in de hotelkamer had ik mezelf even van het gezin onttrokken om naar de wc te gaan, ik raak goed en wel met mijn kadetten nét de bril… stond het eerste kind alweer aan de toiletdeur te kloppen:

“Mam, waar is m’n tandenborstel”?

‘Ja, chick, ik ga nét op de wc zitten, papa is daar toch ook, vraag het ff aan je vader of die helpt zoeken!’

Zestig seconden later kwam de tweede:

“Mammmmmmie, ik wil wat drinken!”

‘AAAAHHHHH, JULLIE HEBBEN OOK EEN VADER HOOR, JULLIE WETEN WEL, DIE MAN DIE NÁÁST JULLIE IN DE KAMER ZIT!!!’

Serieus, als die kinderen hun moeder niet hadden! 😉

Enfin, we gingen die eerste avond naar het buffet-diner en zaten allemaal te knikkebollen aan tafel. Tegen 21.00 uur lagen we dan ook allemaal al in bed…. moe van het al begonnen avontuur en ons voorbereidend op alles wat nog komen ging. Spannend!

De woensdag ben ik er met de kinderen op uit gegaan en is Marcel nog een heel stuk gaan fietsen. Die dag was overigens gevuld met regen, dus we hielden onze harten vast voor de donderdag: met nat weer fietsen (en dan vooral met betrekking tot het afdalen) is alles behalve prettig. Maar aangezien we als mensheid nou net aan het weer niks kunnen veranderen, konden we het alleen maar afwachten…

Dé dag brak aan… donderdag 5 juni; de koersdag! En wat bleek: prachtig weer! Althans, ’s morgens nog een beetje koud, maar al gauw brak dit open en niet alleen beneden aan de bergen, maar ook boven aan de Alpe d’Huez was het rond de 25 graden. Zalig!!! We waren nog geen tien minuten aan de afdaling vanaf ons hotel begonnen of de jongste jammerde al om haar speen. Ik wilde ‘m uit m’n tas pakken en…. OH NEE TOCH…. DIE K*T SPEEN VERGETEN! En mensen, dit heb ik gaande de dag minimaal achttienhonderd keer moeten aanhoren:

“TEUT, TEUT, TEUT, MAMA WAAR IS MIJN TEUT?!”

Ja, deze ontaarde moeder was de fopspeen van de jongste spruit vergeten. Uitgerekend op zo’n dag dat je een héle dag alleen op pad gaat met je kids. Tuurlijk!!!

Hoe dan ook, even terug naar het begin van de dag: we vertrokken dus van ons hotel met de auto de Les Deux Alpes af richting Bourg d’Oisans, waar het startplein van de Alpe d’HuZes was, alsmede de plaats waarvan de kinderen en ik de bus zouden nemen. Stiekem is dat hoogteverschil toch best wel merkbaar. Ons hotel zat op zo’n 1800 meter hoogte, dus beneden is het bijna 2 km lager. Het verschil was gaande de afdaling (en ook tijdens de beklimmingen) voornamelijk in de oren te merken en tevens werden we er om de beurt een beetje duizelig van. We kwamen die donderdagochtend beneden en na het parkeren zwiert de oudste haar deur open en spuugt. Flink ook! Oh shoot!!! Ik raakte een beetje in paniek, want niet alleen Marcel zou de berg op gaan, maar ja: de kids en ik natuurlijk ook, alleen dan met de bus vanaf Bourg naar Oz en dan met de skiliften (met nog een overstap tussendoor) naar de top. En ik zag mezelf ineens daar zitten: ruim 7 maanden zwanger, met een jengelende twee-jarige zonder fopspeen en een zes-jarige die de boel onder kotst. Nee, dit wordt hartstikke leuk! :-S Gelukkig is het bij die ene keer spugen gebleven :-D. Ze had echt even last van het hoogte/laagte-verschil en daarna was ze weer het vrouwtje. Pfjieuw!

We kwamen nét dicht bij de Finishlijn aan van de Alpe d’HuZes toen ik ineens mijn man zijn naam door de speakers hoorde galmen! Jaaaaah; hij was voor de eerste keer over de finishlijn gekomen!!!! Wat een held; binnen twee uur omhoog geklommen, en dit terwijl hij nog altijd aan de antibioticakuur zat voor zijn voorhoofdsholte-ontsteking. Echt, super!!!! In totaal is hij 3 keer de berg op gefietst. Wat een prestatie!!!

De meiden en ik hebben ons ook best vermaakt. Het was wel een érg warme, volle en drukke dag en tevens behoorlijk indrukwekkend. Je hoort verhalen van mensen waar de tranen van in je ogen springen. Uiteraard hadden wij ook zo onze persoonlijke redenen om aan dit evenement mee te doen en je komt er daar achter dat (uiteraard) iedereen, alle 5000 deelnemers en hun supporters, hun redenen óók hebben. Behoorlijk heftige verhalen passeren de revue en dat gaat je toch niet in de koude kleren zitten.

Aan het einde van de middag hebben wij onze rit weer terug van de berg naar beneden gemaakt. Toen we na een lange tour in diversen skiliften, de bus en een stuk te voet zelfs nog (dit alles op zeer hoge temperatuur) hadden afgelegd en terug bij de auto aankwamen, was Marcel daar ook net weer, na zijn laatste afdaling van de Alpe d’Huez. Gelukkig… alles en iedereen van het gezin weer veilig beneden. Allemaal met de monden open en tóch helemaal stil, zaten we in de auto terug naar ons hotel.

Wat een avontuur! Wat een uitdaging!

We slenterden de hotelgang door en nog éénmaal vroeg de jongste om haar fopspeen.

“Sorry meisje, ik heb ‘m écht niet mee, maar we zijn zo terug op de kamer, daar ligt hij!”.

Uitgeblust stonden we met z’n allen voor de hotelkamer en ik zocht in mijn overvolle handtas naar de kamer-sleutel. Ik moest goed wroeten en het eerste wat ik er vanaf de bodem uit viste was…. juist ja:

EEN FOPSPEEN!

Oeps!

FrankrijkJuni2014AD6 473

© Eveline – Juni 2014

3 thoughts on “Alpe d’HuUitdaging!

  1. klinkt heel bekent hier gaat het om een beer en een pipje gelukkig overal hetzelfde trots op je man dat hij deze uitdaging heeft overwonnen bere trots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s