Gezond verstand

Oranje

En oké, het is gewoon zuur, het is gewoon jammer. Laten we eerlijk zijn: de meeste van ons hebben vannacht de televisie met een iets hard-handiger-duwtje uit geklikt dan normaal. We zijn níet door naar de finale en that S*CKS! (Hoewel, tussen ons gezegd en gezwegen, ik weet niet of we veel vrolijker waren geworden van de wedstrijd tegen crushing Duitsland, dus misschien maar vol trots op naar de derde plaats dan!).

Wel vind ik het jammer dat sommige mensen doorslaan in hun frustratie, over het Oranje-verlies in de halve finale. Sommige leuzen op de Social Media logen er vannacht niet om en varieerden van de schuld leggen bij Cillessen, bij van Persie, bij van Gaal, etc. etc.! Maar laten we even niet vergeten dat we tot de halve finale van het WK zijn gekomen. DE HALVE FINALE HOOR! De zogenaamde supporters die zo’n grote mond hebben over de nederlaag, krijgen er op elf meter zelf niet eens een bal in en dat zonder keeper, laat staan mét! Daarbij komt kijken dat ik vandaag las dat er na de wedstrijd her en der een aantal vernielingen zijn geweest van Oranje-supporters en dat verkeerslichten ook volledig genegeerd werden. Kop op zeg! Waar is jullie gezonde verstand? Ik ben met WK & EK’s echt een gróót fan van Oranje, maar ik verlies m’n common-sense niet omdat we verliezen. Where is your pride, for crying out loud?!

Onze jongste dochter interesseert het sowieso (nog) geen fluit, maar bij de oudste die ruim zes is, leeft het wel. Ze mocht de wedstrijd van gisteren niet kijken (ze had een feestje gehad ’s middags en viel werkelijk omver van de slaap), maar we hadden beloofd: als ze in de finale komen, mag je kijken. Toen ik haar vanmorgen uit bed haalde, durfde ik er gewoon niet eens meteen over te beginnen. Wij als volwassenen kunnen wel rationeel nadenken en beseffen dat de halve finale halen echt al werkelijk subliem is, maar wat zal dat kind strakjes voelen? Een kind wat er ook met zo veel plezier in op ging?! Ze hebben nu verloren. Ze liggen er uit. Ze kunnen naar huis. Dag Oranje-koorts.

Aan de ontbijttafel kaartte ik het toch maar aan. Ze zou het per slot van rekening op school hoe dan ook te horen krijgen.

“Schat, Nederland heeft verloren gisteravond! Ze hebben gestreden als leeuwen, maar uiteindelijk toch nét verloren! Ze gaan naar huis!”

Ze fronste, dacht even na, toverde vervolgens een glimlach en zei:

“Nee hoor, ze gaan helemaal nog niet naar huis, ze gaan nu nog voor de derde plaats toch? Dat is toch ook al helemaal gaaf mama; derde van de wereld?”

BAM! Een zesjarige die mij mededeelt (en begrijpt!) hoe het werkelijk zit. Ik ging er bijna van huilen!

Dus mensen, als mijn zes-jarige dochter dit gezonde verstand al kan toepassen…. dan lijkt het me niet onredelijk dat alle volwassenen van dit land dit ook eens doen ;-).

Op naar zaterdag, waar we nog (hopelijk) van een prachtige wedstrijd van ons elftal mogen gaan genieten.
Want wat hebben we toch een team om trots op te zijn!

© Eveline – Juli 2014

3 thoughts on “Gezond verstand

  1. Daar heeft je dochter groot gelijk in. Ze krijgen nu nog een kans om te winnen en hoeven niet gelijk naar huis. Hier gaat zaterdag de oranje kleding weer aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s