11 rookie-mistakes als (nieuwe) ouder-zijnde!

KindUpsetPlaatje

Iedere “nieuwe” ouder maakt fouten. Fouten waar je overigens snel genoeg van leert (en vervolgens maak je weer andere fouten, maar dat daargelaten). Wellicht kan dit de aanstaande “nieuwe” ouder helpen.

De volgens mij- 11 most common rookie-mistakes:

1. Never éver wake up a sleeping baby!
Nee… nee… nee! Wat het bureautje ook zegt. Wat de kraamvisite ook wil… maak een slapende baby niet wakker. Uiteraard doen we dit allemaal tóch een keer, om wat voor reden dan ook. Vaak onder het mom van: “Aaaaah, coeshie-coeshie!”. Ja… aaaah-coeshie-coeshie-huilen tot in eternity. Wees gewaarschuwd!

2. Dé check voor je gaat slapen!
Ja. Die check! Je weet wel: de check voor je gaat slapen om te kijken of je kind er rustig en vredig bij ligt. Kunt het maar beter niet doen! Ofwel snelle kiss on the cheek, weglopen en gewoon laten slapen die hap! Maar neeee…. dat je dan dus aan dat ledikantje staat, maar je baby níet duidelijk hoort of ziet ademen en er vervolgens alles aan gaat doen om zeker te weten dat hij of zij nog wél ademt. Je leunt, bukt, rekt, strekt, houdt handen en spiegels voor dat neusje… en vervolgens…. Ja hoor…. daar gaan we dan… terug naar punt 1!

3. Luiertas is essentieel!
Wanneer je denkt: “Ach, ik hoef de luiertas echt niet mee te nemen voor dat kwartiertje boodschappen!”. Think again! YES YOU DO!!!!!!! Binnen 1,5 minuut na entree winkelcentrum kan er al sprake zijn van diarree en binnen 2,5 minuut lekkage tot aan de nek! En dan moet jij nog beginnen met je kwartiertje boodschappen. SO… YES… YOU DO!!!!

4. Super(wo)man
Laat de illusie gerust maar varen dat je je er niet mee zal bemoeien wanneer een ander kind (al dan niet ten onrechte) op wat voor manier dan ook “kwaad” doet aan jouw kind. Besef: vanaf het moment dat je ouder bent, word je een leeuw(in). Niemand komt met één vinger aan je kind, of ze nou drie of vijftien jaar zijn… Als ouder ga je koken van binnen en moet je je stinkende best doen om je Superman-pak op zo’n moment niet denkbeeldig (of letterlijk!) van de plank te halen. Tot tien tellen is vaak de beste remedie, want voor je het weet, heb je de supermannen en -vrouwen van díe kinderen ineens weer op je stoep staan. Zit niemand op te wachten.

5. Feestjes op zaterdagavond, terwijl de kids niet uit logeren zijn.
Ja, met een feestje heel stoer doen en héél laat opblijven en denken: ach, dat ene extra wijntje kan nog wel. People… they will hunt you down, and kick your ass!!! Extremely early in the morning! Vaak nog wat vroeger dan normaal.

6. Of nog erger!
Wanneer je als ouder, zonder aantoonbare réden ’s avonds laat op blijft. Het resultaat is idem als punt 5. Gewoon, idem.

7. Kleertjes als kraamcadeau krijgen.
Kleertjes die de baby op dat moment nog niet past, onderaan de stapel in de kast leggen. Vier maanden later komen ze boven water… Absurd te klein en kaartjes er nog aan. Oeps!

8. Beloftes doen.
Maak geen beloftes aan je kinderen die je niet na kunt komen. Ze zullen je er tot in de eeuwigheid aan herinneren. 350.000 keer per dag.

9. Dreigementen doen.
Zo geldt ook; maak geen dreigement die je eigenlijk niet waar kunt (of wílt) maken.
“Nog één keer, en je gaat zonder eten naar bed!”. Geloof me… de enige die daar de échte dupe van gaat zijn, ben jijzelf. Een kind wat honger heeft, slaapt namelijk niet. En slaapt het kind niet, slaap jij ook niet. En slaapt het kind eindelijk dan wel, dan slaap jij nog altijd niet.

10. Slaap tekort!
Brengt mij automatisch op punt 10. De rookie parent dénkt dat het slaaptekort “slechts” enkele maanden na de geboorte duurt. NEEEENNN! Gij zult 18 jaar niet slapen! En bij ieder volgend kind begint de 18-jaar-zandloper gewoon weer opnieuw. Magisch hè; kids! Ongekend ;-).

11. Onwelvoeglijk taalgebruik.
Vloek niet waar je kids bij zijn. Uiteraard doen we dit allemaal wel minstens één keer. Of twee. Zelfs meer? En weet: een kind voor de eerste keer zoiets als “brood” laten zeggen is gigantisch pittig, maar het woord “shit” hebben ze zo onder de knie! Echt! Dus…

Goed, hopelijk heeft de “rookie-parent” hier iets aan. Succes to all! 😀

© Eveline – Juli 2014

4 thoughts on “11 rookie-mistakes als (nieuwe) ouder-zijnde!

  1. Het is niet makkelijk ouder te zijn, maar we doen allemaal ons best, over dat slapen kan ik alleen zeggen dat vanaf 12 jaar het veel beter wordt, alleen blijven ze dan langer wakker 🙂

  2. Hahaha! Nou ik ben geen rookie parent want er zit nog niks in de pijplijn om maar zo te zeggen, maar ik zal het onthouden mochten we ooit aan kinderen gaan denken 😉 Ik zal mijn broer die inmiddels al 11 maanden een kleine in huis heeft het lijstje onder de neus wrijven, je weet maar nooit wat hij er nog van kan leren 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s