Voor elkaar?

IMG_1947.JPG

Beste regering,

Beste regering ja! Dan zit ik hoe dan ook goed, had ik dit daadwerkelijk als brief verstuurd! Het systeem zou er anders toch alleen maar voor gezorgd hebben dat dit tot in den treure zou worden af-&door geschoven, dus pak ik in één woord alles en iedereen.

Ik ben een beetje boos, beste regering! Teleurgesteld meer. Ik ben een 31-jarige vrouw, hbo-afgestudeerd, en heb een baan. Ik draag mijn steentje bij dus! Altijd full-time gewerkt, tot de kinderen kwamen. Toen uiteraard niet gestopt, want nee; niet alleen ikzelf wilde aan mijn persoonlijke ontwikkeling blijven werken, ook werd dit gestimuleerd vanuit jullie, de regering. Gelukkig maar! En financieel is het ook gewoon leuker (/noodzakelijk?). Het houdt de economie draaiende, niet waar? Vooralsnog dan toch.

Toen kwam er crisis. Natuurlijk was er voor die crisis ook al een begrotingstekort, maar mede door de crisis werd deze alleen maar groter en groter. Resultaat; bezuinigingen. Ook in de sectoren waar eigenlijk juist níet bezuinigd zou mogen worden.

Zoals in de kinderopvang en de zorg. En dan zal ik de kinderopvang-bezuinigingen bij deze nog maar even laten voor wat het is (!), maar even omtrent de zorg! Daar wil ik het toch eens over hebben. Kan dat even? Van jullie kostbare tijd, van 09.00 tot 17.00 uur?

In Nederland betalen we gemiddeld genomen zeker zo’n 125 Euro zorg per persoon, per maand. Kids tot 18 jaar gratis meeverzekerd (chapeau!). Dat wil in ons huishouden zeggen zo’n 250 Euro per maand (wij zijn overigens tevens aanvullend verzekerd). Het eigen risico 300 Euro per persoon. Of nee wacht, het was weer verhoogd, toch beste regering? Ah, nou ja, maar gelukkig zit bijvoorbeeld de kraamzorg nog altijd in het basispakket. Oké, een eigen bijdrage van rond de 200 Euro schijnt alsnog noodzakelijk te zijn als je pas bevallen bent en heeft dan ook niets met je eigen risico te maken (dit komt er “gewoon” bovenop), maar enfin. Kunnen we nog wel snappen en behappen. We zullen allemáál ons steentje moeten bij dragen, om door deze crisis heen te komen. Maar nu las ik afgelopen week dat jullie de kraamzorg uit het basispakket willen halen, onder het mom van; mensen hebben 9 maanden lang de tijd om te sparen…. ???!!!

Uuuh?! Bijzonder, regering. Erg bijzonder! Dus de zorg voor zowel de kraamvrouw als de pasgeboren baby achten jullie niet belangrijk genoeg om in het basis pakket te doen behoren? Mag ik dit absurd noemen?

Ons zoontje, nu welgeteld 5 weken oud, huilt. Niet constant, maar semi-constant. Een kleine twee weken geleden konden zowel hij als wij het hartverscheurende huilen niet meer verdragen en gingen op een zondag naar de HAP (huisartsenpost). Het sterke vermoeden was reflux en een bepaald soort medicatie werd voorgeschreven. Ik kwam bij de dienstdoende apotheek en de mevrouw die mij hielp liet mij, met het schaamrood op haar kaken, weten dat dit mij bijna 70 Euro ging kosten. Zeventig Euro!!!!!!!

“Eigen risico?” vroeg ik nog.

Maar dit had dus niets met het eigen risico te maken. De medicijnen zelf kostte 23 Euro en de rest was “boete” voor het komen halen op zondag.

Excuse me???

Ja, ziek worden op zondag is een zonde. Ik heb mijn toen 3-weken oude zoontje verteld dat hij niet meer harder mag huilen op zondag. Niet meer ziek mag worden in het weekend. No more! Wat dacht ons zoontje wel niet?!? Want ja; daarvoor beboet worden ging ongetwijfeld zelfs hém te ver en het leek me trouwens maar beter dat onze nieuwste wereldburger maar gelijk zou weten hoe de vork hier in de steel zit.

Medicijnen bleken overigens niet te helpen. Ook dat nog eens. Na 3 dagen gebruik bleek hij alleen maar meer te gaan spugen en onze eigen huisarts adviseerde te stoppen. We kregen een doorverwijzing voor de kinderarts.

Eenmaal bij die afspraak werd bevestigd dat het toch wel echt om (verborgen-) reflux gaat. Nieuwe medicatie werd voorgeschreven en dit zou hij wel een tijdje moeten gaan gebruiken. Ik liet de kinderarts weten dat we voor de medicatie de laatste keer best moesten betalen en ondanks dat zij niet zeker wist of deze andere medicatie nou wel of niet vergoed zou worden schreef ze op het recept voor de zekerheid; “Chronisch gebruik”. Dan zouden ze het vermoedelijk hoe dan ook vergoeden.

Niets bleek minder waar.
51 Euro en een beetje, alstublieft. Buitenom eigen risico, gewoon uit eigen zak. En dat op een dinsdag!

Terwijl ik het bedrag pinde, vroeg ik aan de apothekers-assistente wat een moeder die het geld voor al die medicijnen niet had, dan in vredesnaam moest ondernemen? Tja, die kon het dan dus op goed geluk via de gemeente spelen. Maar ja, eer je door die bureaucratie heen bent, is je kind 24, afgestudeerd en is het zijn reflux inmiddels overgroeid. Als ouder-zijnde ben je in die tussentijd wel al 100x op de Paaz-afdeling opgenomen omdat je zijn gekrijs door merg en been nog iedere nacht in je herinnering hoort.

Nah, het enige voordeel is dan weer wel dat de Paaz-afdeling-opname vergoed wordt. Mooi man!

Om eerlijk te zijn vind ik het nogal bezopen. Bezopen ja! (Wordt alcohol wel vergoed? Dat zou nog iets goed maken!). Érg veel premie per maand betalen, érg veel eigen risico voor de rekening, en daarboven op óók nog eens veel onderzoeken en medicatie zelf moeten betalen. We lijken op ieder vlak genaaid te worden. En dan heb ik het alleen nog maar over de zorg. En zelfs nog maar over een klein stukje van de zorg. De revaliderende 60-jarige in het verzorgingstehuis die een 24-uurs-pamper aan krijgt omdat er niet genoeg personeel is om deze beste man of vrouw op de wc te zetten, daar hebben we het nog niet eens over!

Waar houdt dit op, regering?!

Misschien kunnen we de zorgverzekering maar gewoon beter opzeggen… Hè?! Gewoon laten vervallen. Want inderdaad, beste regering; dat geld kunnen we mooi opsparen. Kunnen we best een aantal dagen kraamzorg, een doktersbezoekje of een paar flessen reflux-medicatie van kopen. En er daarnaast zelfs nog van op vakantie. Teluitjewinst!

Mooi man! Regering! Goed voor “elkaar”. Jammer alleen dat het niet voor elkaar is.

Word eens wakker!!!

Of worden slaappillen net weer wel vergoed?

© Eveline – September 2014

10 thoughts on “Voor elkaar?

 1. Kan je volledig begrijpen, want weet je ook de medicatie en diverse hulpmiddelen voor mijn kids zijn gewoon voor onze pocket….. Je weet inmiddels hoe erg onze oudste er aan toe is maar zelfs dat maakt onze verzekering niets uit. Hoe zieker, hoe meer ik aan premie moet betalen en dan ook nog even de rest zelf moet doen. Om maar niet te spreken over andere voorzieningen in huis……

 2. Heel herkenbaar. Ik vraag het me ook wel eens af. Ik betaal zoveel per maand maar niks dat ik wil of gebruik wordt vergoed. Dat je bijna zoiets hebt: waar heb ik die verzekering voor? Ik zeg hem wel op. Maar nee. Dat mag niet. Dan krijg je een boete. Ik denk dat je echt alleen betaalt voor het geval je aangereden wordt en in het ziekenhuis belandt aan de monitoren…

 3. Nog een reden om het gezin op te schorten! Ik dacht dat ze een tijd terug gezinnen probeerden te stimuleren meer kinderen te krijgen… Ja hoor, haal die kraamzorg maar fijn uit het pakket. Daar zullen we vast grotere gezinnen in Nederland van krijgen. Sukkels.
  En dan die ellende die medicatie heet inderdaad, jarenlang werd mijn medicatie vergoed (gelukkig!) maar dit jaar INEENS niet meer. Dat vond ik toch maar te vreemd, want het is een chronische aandoening en ik heb ook standaard deze medicatie nodig aangezien het een kuur van meer dan 3 jaar is. Een brief was prettig geweest, maar had uiteraard ook niet echt geholpen. In plaats daarvan was mijn apotheek zo vriendelijk om mij in te lichten toen ik mijn bestelling al had gedaan en in de apotheek stond om mijn geplande medicatie op te halen. “Weet u mevrouw dat u voor deze eerste badge medicatie (van een kleine 12 op een jaar) ongeveer 1000 euro kwijt bent?” *SLIK* Ik: “Nou, dan denk ik er nog even over na…”
  En tot besluit:
  Nog even wachten – en dat zit eraan te komen – mogen we paps en mams weer fijn in huis nemen omdat er geen sprake meer is van zorg voor de ouderen. Qua zorg weer fijn terug naar 1910. Want toen hadden we het zo goed.

 4. Eveline ik voel je frustratie tot op het bot. En dan hebben wij het met 2 inkomens nog goed. Er zullen ongetwijfeld gezinnen zijn die moeten kiezen. Medicijnen voor mijn kind of betalen voor….. Eten, kleding etc. Het is een schande. Verhuizen kan je beter ook maar niet doen want straks moet je zorg dragen voor je naaste. Of kinderloos blijven, ook geen goed idee. Wie zorgt er later dan voor je?

 5. Ik kan best begrijpen dat iemand zegt: je hebt 9 maanden de tijd om geld ‘ergens’ voor opzij te zetten. In de praktijk werkt het alleen niet zo en dat weten de mensen mensen ook wel. In december krijg ik (alleen) mijn eerste kindje en ik heb alle maanden die hier aan vooraf zijn gegaan gestudeerd en onbetaald stage gelopen. Druk, heel druk en hoewel ik de beroerdste qua werk niet ben, zou ik niet weten wanneer ik had moeten gaan sparen. In de zomer? Toen ik op apgegapen lag van de stress en tentamendruk? Toen het buiten zo warm was dat ik er misselijk van werd? Ik weet het niet..

 6. Goed geschreven.
  Die weekendtoeslag vind ik helemaal belachelijk.

  En nu weer die zorgverzekeraars die zich met de medicatie van de ziekenhuizen gaan bemoeien. Nou, ik ben benieuwd waar dat weer toe gaat leiden.

  Het is al zo vervelend en zielig, een ziek kindje. Hier staat je hoofd helemaal niet naar.
  Sterkte hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s