Kaaskoppen en Blanke vla

IMG_2128.JPG

Tja, valt er eigenlijk nog iets zinnigs over de zwarte Pieten-discussie te zeggen? Zwarte Piet zal misschien (waarschijnlijk?) uit ons traditie-feest geschrapt worden. Het jammere aan dit verhaal is dat het zonder zwarte Piet, eigenlijk geen Sinterklaas is. De zwarte Pieten maken het feest, tot wat het is. Magnifiek, dat zijn ze!

Hoe kan dit, of beter gezegd; hoe kunnen personen (in dit geval dus de zwarte Pieten), nou terecht gesteld worden als zijnde discriminatie? Mensen die wij juist zo bejubelen en op een voetstuk plaatsen, mensen waar wij allemaal de discussie voor aan willen gaan om ze juist te behouden, kunnen toch niet geclassificeerd worden als discriminatie?

Spijtig dat sommigen dit anders zien. Er wordt in ons kleine landje, zo vol met opengestelde harten en opengestelde grenzen (altijd en voor iedereen!), uit het niets ineens een discussie gevoerd. Een discussie over een traditiefeest. Een discussie van NUL.

Niet dat ik de gruwelijke slavernij van vroeger, noch de discriminatie van heden ten dage, wil of zal bagataliseren, maar meer dat ik uit de grond van mijn hart bedoel te zeggen dat ons Sinterklaasfeest van nu, daar geen enkele FLUIT mee te maken heeft.

Mag ik dan eigenlijk mijn boterham, die ik iedere dag bij het ontbijt met veel plezier verorber, nog wel bruin noemen? De negerzoen, nog niet zo lang geleden gedwongen veranderd van naam, noem ik desondanks ook nog altijd gewoon negerzoen hoor. En zal ik iedereen eens wat vertellen; ik vind ze heerlijk, die negerzoenen!

Dus wat is hier nou feitelijk aan de hand? Hoe kan iemand zich hierdoor gediscrimineerd voelen? Ik, als rasechte (niet discriminerende-) trotse Nederlander, verwacht toch ook niet dat ze alle kazen uit de supermarkten gaan halen. Ondanks dat ze ons Nederlanders kaaskoppen noemen?! Joh, dat zijn we ook, who cares! En die “Blanke vla” dan?

Zwarte Piet is zwart omdat hij, toen nog niet iedereen centrale verwarming had, door de schoorsteen heen moest om de cadeautjes af te leveren.
Zwarte Piet, die werkt hard en goed. Niet alleen op zichzelf, maar ook in groepsverband. Zwarte piet is er, om de kindjes blij te maken. Ik zie werkelijk geen racisme in dit blijde verhaal!

Ik respecteer ieders geloof en ieders traditie. Ik respecteer de jehova’s die maandelijks aan mijn deur staan. Ik respecteer de moskee hier in de buurt. Ik respecteer feesten die ik zelf niet vier, zoals het Suikerfeest. Ik respecteer de Ramadan, ondanks dat ik niet begrijp waarom mensen een maand lang met het daglicht niet zouden willen en mogen eten. Dit alles vol respect, ondanks dat ik het dus niet snap. Ik snap het niet, omdat het niet uit mijn vertrouwde Nederlandse cultuur komt.

Maar ik respecteer het wel.

Ik respecteer één ieder! Ook en zélfs al heeft het niets met Nederland en/of zijn oorsprong te maken.

Ik respecteer één ieder, in “mijn” eigen land. De blanke, de zwarte, de bruine, de gele…. Iedereen die hier woont en die zijn stinkende best doet. Het is samen óns land, ongeacht huidskleur of geloof.

Het land is van jou en van mij.

Dus kom op mensen!!!!!!!!!! Laten we naar elkáár toe dan geen racisme uiten en voelen. Ook wat betreft elkaars tradities en (kinder-) feesten. Wij niet alleen naar de feesten die wij hier vanuit de cultuur gezien niet vieren, maar ook vanuit ándere culturen naar die van ons toe.

Pak ons Sinterklaasfeest niet af!

En weet je wat.. die blanke vla mag dan ook in de schappen blijven. Hij is namelijk veel te lekker om te verbannen ;-)…

© Eveline – September 2014

15 thoughts on “Kaaskoppen en Blanke vla

 1. Tja, ik denk hier toch net iets anders over. Zwarte piet hoeft toch niet weg? Iedereen zegt dat het geen racisme is, maar dat piet zwart is van roet. Dat is dus gewoon niet zo, het verhaal is gewoon begonnen met dat hij een ‘slaaf’ was. En dat was vroeger ook helemaal niet raar. Maar in deze tijd kan het verhaal toch wel iets moderniseren? Als hij dan niet meer eruit ziet als een ‘neger’, maar met roetvoegen, dan is er toch niks aan de hand? Klopt het verhaal, is het feest toch nog steeds hetzelfde en lopen er toch nog steeds pietjes rond? Waarom moet hij perse zo zwart blijven met die dikke rode lippen? Dat is toch niet perse wat het feest het feest maakt? Als we dat gewoon doen is het feest gewoon wat meer van deze tijd, is iedereen happy, verandert er eigenlijk geen drol en is deze zinlose dicussie klaar. Het lijkt nu gewoon meer op een principekwestie dan dat we luisteren naar elkaar. Ik hou daar niet zo van.

  • Ja, jammer hè! Zoals ik ook in mijn blog zeg; het Sinterklaas feest van NU heeft niets meer met racisme of slavernij te maken. Dus waarom het roet-verhaal door de schoorsteen inderdaad niet aanhouden en dit traditie kinderfeest gewoon laten zoals het is.

   • Nee, het heeft er ook niks meer mee te maken, maar het is wel met dat idee ontstaan. Dus ik begrijp het wel, deze discussie. En ik snap ook wel waarom mensen er verdrietig van worden (niemand houdt van verandering), maar zwarte piet veranderen in een pietje met roetvegen is net zo leuk en deze discussie helemaal niet nodig. Wat ik wel erg jammer vind is dat mensen hierdoor weer beginnen te discrimineren en dat er juist een rel ontstaat hierdoor. ONS feest. JULLIE dit. Vind ik dus echt heel erg. Ik schaam me gewoon echt heel erg voor veel Hollanders. Nederland is gewoon niet meer Nederland zoals het vroeger was. We delen dit land met heel veel culturen. Dat maakt ons land juist mooi en bijzonder. En soms betekent dat gewoon aanpassen. Ook voor de oude Hollandse tradities. Niks ergs mee. Kom je heus wel uit hoor.

   • Ik vind het gewoon erg jammer dat wij een toegankelijk land zijn voor alles en iedereen en respect hebben voor alle andere culturen en hun gebruiken & tradities en iedereen hun feesten laten behouden en dat een traditiefeest zoals Sinterklaas dan ineens “aangevallen” wordt. Niemand van nu heeft het ooit gezien als racisme, tot nu misschien. Erg, erg jammer. Laten we elkaar gewoon respecteren. Dat gebeurt nu niet. Triest.

   • Of niemand heeft er eerder iets van durven zeggen tot nu? Dat kan natuurlijk ook. Ach ja, ik begrijp beiden kanten wel. Maar wat ik zeg, ik denk dat het nu meer een ‘principekwestie’ is geworden, dan dat mensen nog bereid zijn naar elkaar te luisteren. Daarom houd ik me er verder maar buiten. Mij kan het allemaal niet zoveel schelen. Als Sinterklaas afgeschaft zou worden zou ik het ook niet zo heel erg vinden (vind het niet zo’n leuk feest, onze kindjes ook niet eens. Wij vieren liever kerst). Ik hoop alleen dat er snel een keuze gemaakt wordt en dat mensen er over kunnen gaan ophouden.

  • Zwarte Piet is begonnen als een vrijgekochte slaaf. Net een heel klein beetje anders. Sint Nicolaas was namelijk tegen de slavernij. Sommige vrijgekochte slaven besloten om zelf bij Sint Nicolaas te blijven en hem te helpen. So if anything, Zwarte Piet is een Freedom Fighter. Ik zou daar best trots op zijn, maar ja… dat ben ik.

   Verder ben ik het met je eens hoor. We vertellen onze kinderen dat Zwarte Piet zwart is van het door de schoorsteen kruipen, laten we hem er dan maar gewoon uit laten zien als iemand die veel door de schoorsteen kruipt. Iedereen blij.

 2. Eef, jij slaat precies de spijker op z’n kop! Ik vind het persoonlijk erg jammer dat na jaren traditie er nu ineens een rel komt omdat de mentaliteit in de wereld veranderd! Discriminatie komt helaas veelvuldig voor deze dagen, elkaar respecteren/accepteren schijnt amper meer te gebeuren! Alles wordt aan gegrepen om elkaar het leven zuur te maken, geloofsovertuigingen/ras/kleur en nu dan ook tradities!
  Zoals jij al beschreef, Zwarte Piet ziet ‘zwart’ doordat hij pakjes brengt aan kinderen en zich door een schoorsteen naar beneden wringt! Kinderen worden blij van zwarte piet, dansen/knuffelen/zingen graag met deze HARDWERKENDE grappenmakers! Een mooiere taak bestaat er toch niet?!
  Vreselijk wat er in het verleden is gebeurd maar begrijpen mensen dan echt niet dat dit totaal LOS van elkaar staat? Het is een geweldige Nederlandse traditie die naar mijn idee niet aangepast of verloren hoeft te gaan! Ik kijk elk jaar weer uit naar al die blije kindergezichten die mede mogelijk worden gemaakt door die geweldige zwarte piet!

 3. Echt TOP geschreven! Ik als ‘donker’ ‘getint’ hoe mensen het ook willen noemen 😛 zie zwarte piet zoals zwarte piet is een man die door de schoorsteen zwart is geworden.. ik heb me als kind nooit afgevraagd zou zwarte piet een slaaf zijn? Nee het was een vrolijke man of vrouw die met pepernoten en snoepgoed rondstrooide en die samen met de vrolijke sint kadootjes kwam brengen. zwarte piet hoort gewoon bij sinterklaas punt uit!

 4. Dat jij niet ziet dat het Zwarte Piet een denigrerende zelfs racistische ondertoon heeft, dat jij Zwarte Piet heel lief vind en het liefst met het knuffelt en danst, betekend niet dat Zwarte Piet niet racistisch is. De werkelijkheid is dat Zwarte Piet een karikatuur is van een Negerslaaf, geen schoorsteen, gewoon een NEGERSLAAF. dat jij daar geen aanstoot aan neemt , is logisch, maar ZWARTE mensen ( dus niet lichtgetinte half hollanders ) nemen hier wel aanstoot aan

  • Bedankt voor je reactie. Ik begrijp inderdaad dat er mensen zijn die zich hier door gediscrimineerd voelen, en dat is natuurlijk heel naar en vervelend. Vandaar mijn blog. Ik heb respect voor iedereen, ongeacht huidskleur of geloof. En zoals ik ook in mijn blog zei; ik wil absoluut de slavernij van vroeger niet bagataliseren, maar ik bedoel te zeggen dat het Sinterklaas feest van nú niets (meer) te maken heeft met de gruwelijke slavernij-gebeurtenissen van toen (die nooit hadden mogen gebeuren).

 5. Ben het helemaal met je eens Eef! En dan nog een heel mooi praktisch probleem. Roetstrepen, prima, maar dan kan ik dus nooit meer zwarte piet spelen ik dan gewoon herkent wordt. Dat is pas een deceptie voor alle kinderen. (En volwassenen die graag zwarte piet spelen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s