Recept; Vegetarische nasi met spiegelei

Je hoort er tegenwoordig veel van; biologisch eten. Ik heb er kort geleden nog een blogje aan gewijd (niet gelezen? Klik hier).

IMG_4550.JPG

Omdat biologisch eten wel in een wat duurdere categorie valt dan “normaal” eten, hebben wij besloten om het bij 1 dag per week te houden, dat we biologisch eten klaar maken voor het gezin en dan in ieder geval het avondeten. Deze biologische dag laten wij altijd in het weekend vallen, voornamelijk omdat ik dan de tijd heb om me met “onbekende” recepten bezig te houden, waar je vaak toch even je tijd voor nodig hebt (en ik zie me door de weeks al gaan; om 18.00 uur pas terug van m’n werk komen, en dan nog moeten starten met al dat verse gerei en op te volgen recept-regels…. met m’n jas nog aan ;-), nee dank u feestelijk).

Vandaag bespreek ik het recept;

Vegetarische nasi met ei

/// Benodigdheden;
(Gebaseerd op 2 volw. en 2 kinderen)

– 6 el Olijfolie traditioneel of zonnebloemolie

– 300 gr. Basmati rijst of Pandanrijst (beide verkrijgbaar van AH puur&eerlijk, Fairtrade).

– 1 bakje pittige tofu roerbakblokjes (AH puur&eerlijk, biologisch)

– 150 gram bospeen (bak van AH; bospeen geschild, 600 gram p/b)

– 1 rode paprika (AH puur&eerlijk, biologisch)

– 3 tenen knoflook (AH puur&eerlijk, biologisch)

– 1 zakje witte kool (300 gram AH puur&eerlijk, biologisch)

– 4 rondeeleieren (AH puur&eerlijk, milieuvriendelijk)

– 6 el ketjap manis (flesje van 250 ml, AH puur&eerlijk, Fairtrade).

Zoals jullie kunnen zien heb ik veelal biologische producten van de Albert Heijn genoemd, maar uiteraard kan het ook door de “normale” product-versies vervangen worden. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld van het originele recept de biologische wortels vervangen door de normale geschilde wortels van de AH (die ik dus ook als zodanig vermeld heb op bovenstaand boodschappenlijstje).

/// Wat te doen;

Allereerst een pan water op zetten voor de rijst. Beetje zout toevoegen. Dan alvast wok, koekenpan en olie + eetlepel klaar leggen. Vervolgens ongeveer 150 gram geschilde penen wassen en op stukjes/plakjes snijden. Als het water kookt, de rijst er in doen en de wekker op 9 minuten zetten (het is opnieuw aan de kook brengen en vanaf dat moment 8 minuten, dus ik zet ‘m altijd meteen op zo’n 9 minuten).

In die 9 minuten die volgen kun je alles schillen & snijden; wortels, de paprika en de knoflook.

IMG_4566.JPG

IMG_4567.JPG

Wanneer de wekker afgaat; rijst afgieten en afgiet-ding als deksel gebruiken voor op de pan. Like this; (blijft de warmte enigszins binnen maar wordt het niet te droog).

IMG_4557.JPG

Dan 1 eetlepel olie in de wok, even op het vuur en dan de tofu-reepjes er bij voegen en +- 4 minuutjes bakken. Daarna de tofu uit de wok doen en apart in een schaaltje.

In diezelfde wok verwarm je nu opnieuw 1 eetlepel olie en dan bak je de plakjes/stukjes wortel zo’n 3 minuten. Daarna de gesneden paprika erbij, ook zo’n 3 minuten. Dan de knoflook, en alles een minuutje door scheppen. Dan de kool erbij en ook zomaar binnen een minuutje wat omscheppen. Wanneer dit geheel er dan zo uitziet, de pan even op een andere pit zetten die uit staat:

IMG_4569.JPG

Dan verhit je de koekenpan en doet er ook weer 1 eetlepel olie in. Bak een paar spiegeleieren en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Zet vervolgens de wok opnieuw op het vuur en doe de rijst erbij. Voeg dan de 6 eetlepels ketjap toe en schep het geheel goed om. Als laatste meng je de gebakken tofu er doorheen. Half minuutje op laag vuur omscheppen.

Voeg ten slotte nog een snufje peper en zout toe en roep je gezin bijeen…. Aan tafel!!!!!! 😀

Maak het af met een lekker glaasje prosecco (voor de volwassenen dan ;-)). Niet heel biologisch, maar wel lekker :-P.

IMG_4553.JPG

Eet smakelijk!

IMG_4570-1.JPG

Prijs van bovenstaande maaltijd (die voor 2 goed-etende-volwassenen en 2 kinderen zeker voldoende was), kwam neer op ongeveer € 17,- (exclusief de prosecco).

© Eveline – November 2014

Bronvermelding; Albert Heijn-website en diversen via Google.nl

4 thoughts on “Recept; Vegetarische nasi met spiegelei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s