Wis-onkunde

Ik zal er geen doekjes om winden, ik heb het wiskundige-licht niet gezien. Nooit gedaan, never will. Op de Havo, haalde ik met stijlvolle hakjes nét de overkant van de wiskunde-sloot, met een welgetelde 5,5, en dit met name te danken aan het feit dat ik met rekenen en uit mijn hoofd leren geen moeite heb en voor de overige wiskundehap bijles kreeg. Tijdens mijn vervolg-studie op het HBO heb ik niets meer met wiskunde gedaan noch te doen gehad, en dus is het nooit meer ter sprake gekomen; mijn enorme wis-onkunde.

Afgelopen week stond er in de krant (NRC Next) een artikel met een drietal wiskunde sommen&inzicht-vragen, havo/vwo-niveau. Mijn vader had deze sommen ook bekeken en tot zijn grote ergernis moest hij concluderen dat hij uit de eerste twee wél kwam, maar niet uit de laatste. En hij is universitair opgeleid (niet in wiskunde). Ik griste de krant uit zijn handen en bekeek de sommen. Ook ík kwam niet uit die laatste. Ik gokte een antwoord, maar deze gok was niet eens goed. Ik liet het al snel varen. Was mij dit tien jaar geleden overkomen zou ik me én geschaamd hebben én het hatelijk gevonden hebben dat ik dit niet geweten had: een som op havo/vwo niveau. Kom op zeg! Een niveau wat kinderen van 16 kunnen hebben. Nu besef ik: ik hoef niet alles te kunnen en te weten. Ik ben ten voeten uit een Alfa, geen Bèta. Dus helemaal niet erg. Mijn vader daarentegen vond het niet zo grappig. Ik ben er van overtuigd dat hij later bij hem thuis is gaan googlen waarom het antwoord was, zoals het was.

Met opgeheven hoofd kwam ik die dag aan op mijn werk. Ik ben misschien dan wel een complete wiskunde-debiel, er zijn ook dingen waar ik wel goed in ben. Zoals mijn werk, wat ik met veel plezier doe. Organiseren & plannen… I love it.

De afgelopen twee maanden zit er (met genoegen) een zeer kundige stagiaire naast mij en dat is echt een verademing tijdens deze drukke maanden.

Terwijl er een mevrouw bij ons op kantoor aan de balie stond en vier onderdeeltjes van 60 cent per stuk moest afrekenen bij de stagiaire, liet ik onmiddellijk en zonder daar over na te denken, uit mijn mond vallen:

“Nou, mevrouw, voor 2 euro 40 kunt u ze zelf niet maken!”.

Op datzelfde moment zag ik vanuit mijn ooghoeken de stagiaire haar rekenmachine stilletjes opzij schuiven.

Zo zie je maar: ieder z’n kwaliteiten.

Je hoeft niet altijd, álles te kunnen.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/e64/47186863/files/2014/12/img_5282.jpg

© Eveline – December 2014

2 thoughts on “Wis-onkunde

  1. Och ik kan ook helemaal niets op wiskunde gebied en waag me er niet eens meer aan. Hoofdrekenen kan ik al niet eens goed, maar gelukkig is mijn man een echte beta. Is het toch nog 50/50 verdeeld in ons huishouden! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s