Echt… nep?!

Bont is inmiddels een controversiële kwestie geworden. De één vindt het dierenleed, alsmede een groot schandaal wanneer er écht bont gedragen wordt, terwijl de ander het niet anders ziet dan het eten van vlees en er niet rouwig van wordt wanneer er een “lady-in-fur” voorbij komt.

Echt bont, kan van allerlei vachten gemaakt worden, zoals van nertsen, wasberen, katten, konijnen & honden. Nep bont wordt gemaakt van synthetische vezels, zoals acryl en polyester.

Maar, even afgezien van hóe, echt en nep bont verkregen wordt;
Hoe onderscheid je eigenlijk echt van nep? Ik heb me op Internet hier&daar wat laten informeren en kwam op de volgende tips;

– Als je het bont tussen je vingers houdt, voelt echt bont zacht en glad aan, terwijl nep bont ruw en stroef is.

– Kijk of de bont-vacht aan het leder vast zit. Zoals de huid van het dier vast zit aan zijn vacht, zo zou dat dan ook in de (echt bont-) kleding verwerkt moeten zijn. Als het bont geweven is aan het leder, is het dus klaarblijkelijk niet echt.

(De volgende 2 tips kun je beter niet in de winkel doen, denk niet dat de verkoopsters je het in dank gaan afnemen 😉 ).

– Prik met een speld dwars door het bont heen. Door echt bont is dit bijna niet te doen, maar door nep bont glijdt de speld gemakkelijk door de onderlaag heen.

– Trek een paar bont-haartjes uit het kledingstuk en houd deze bij een vlammetje. Echt bont verschroeit onmiddellijk, net zoals je haar dat doet. Het ruikt ook net zo. Nep-bont dat verschroeit, ruikt/stinkt al snel naar verbrand plastic.

Buiten om het doen van deze testjes, blijkt dus dat je het in sommige gevallen niet eens overduidelijk kan zien; nep of echt, en zeker niet van een afstand!

Da’s knap lullig dan…. dat je als echte bont-draagster op een dag wakker wordt en denkt; nèh, toch eigenlijk zonde voor die beestjes, laten we over gaan op nep-bont. Dit nep-bont dan dus aan trekt en bij de eerste de beste bushalte vervolgens ondergespoten wordt met ketchup, mayonaise en eierdooiers.

Cadeautje van de activisten.

Oeps!

2015/01/img_5980.jpg

© Eveline – Januari 2015

(Bronvermelding; bontvoordieren .nl, mens-en-gezondheid en diversen via Google)

2 thoughts on “Echt… nep?!

  1. Veel echt bont wordt ook als nepbont verkocht (zodat de erbarmelijke omstandigheden en regelgevingen genegeerd kunnen worden). Mijn tip: helemaal geen bont, ook niet nep! Dan verdwijnt het modebeeld ook en daarmee de vraag naar (echt) bont. Er zijn zooooooveel leuke stoffen en kleren, zonder wapperend kraagje. Let’s make this a better world 🙂
    Grappig trouwens …ik was ook al bezig aan een blog over bont. Komt er aan!

  2. Ik hoor vaker dat mensen zeggen dat je beter bont helemaal uit het straatbeeld kunt bannen maar persoonlijk ben ik het daar niet echt mee eens. Ik geloof wel dat bijna alle mensen in NL er wel over denken dat het niet oké is om nieuw bont te kopen (toch?!) maar ik heb bijvoorbeeld ‘oud bont’. Ik vind het dus je reinste onzin om dit weg te gooien of nooit meer te dragen omdat het een verkeerd beeld zou kunnen zijn. Ik heb erfstukken gekregen die ooit in de jaren 30, 60 en 70 werden gedragen. Als ik die weg doe, zijn die beestjes van weleer er ook niet mee geholpen.

    Ik ben het er mee eens dat bont van nu eigenlijk niet kan (dus niet nieuwe nertsmantels of bontvachten aan nieuwe jassen) maar vintage bont kan ik wel mee leven. Natuurlijk zie je dat er niet aan de buitenkant af, maar ik ga er vanuit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid hierin neemt. It’s a free country after all.

    Goed om te weten hoe je nep en echt uit elkaar houdt in de winkel van nu. Dat kunnen veel mensen waarschijnlijk goed gebruiken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s