Recept; Hete Bliksem

Vandaag een heel simpel, doch erg lekker receptje op het menu, en wel; “hete bliksem”! Recept gekregen van mijn schoonmoeder 😉😃.

IMG_6795

/// Benodigdheden;
(Voor 4 personen)

– 3 a 3,5 kilo aardappelen (AH, Iets kruimig)

– 14 appels (zoete appels, 2 zakken van 1 kilo)

– 500 gram half om half gehakt (AH, ook in de Biologische versie verkrijgbaar)

– 2 grote uien of 3 kleintjes (AH, biologisch puur&eerlijk)

– 2 blokjes Bospaddenstoelen-bouillon (AH)

– Vloeibare bakboter (Alpro Soya)

– Zout en peper

(- Knoflook & sambal optioneel)

– Stamper (AH)

/// Wat te doen;

Allereerst de 3 kilo aardappelen en de 14 appels schillen. Geloof me; je bent even bezig 😄. Zoek daarna een grote pan en doe er eerst de geschilde -en op stukken gesneden- aardappelen in en doe er water (plus een snufje zout) bij, zodanig; dat het bovenste laagje aardappelen net niet onder water komt. Leg daar weer de geschilde stukjes appel boven op. De appels hoeven dus niet onder water te liggen. De pan is goed vol nu;

IMG_6812

Voeg de 2 bouillon blokjes toe, door ze er tussen te duwen aan weerszijden. Zet vervolgens de pan op het vuur en wanneer het water kookt zet je de kookwekker op 30 minuten en laat het die tijd zachtjes doorkoken.

Schil en snijd ondertussen de uien. Zet daarna een wok of koekenpan op het vuur en voeg een scheut Alpro Soya (of andere bakboter) toe. Bak het gehakt rul en voeg daarna de uien toe. Tijdens het bakken goed omscheppen, paar minuten.

IMG_6815

Wanneer de wekker voor de aardappelen/appels gaat, even met een vork prikken om te kijken of je al goed door de aardappelen heen kunt. Indien dat het geval is, afgieten boven een schaal, zodat je het aardappel/appel-vocht nog even kunt bewaren. Pak daarna de stamper en maak de aardappelen en appels tot een geprakt geheel. Voeg tevens wat peper toe.

IMG_6814

Wanneer je dat gedaan hebt, voeg je tot slot het gehakt en de uien toe aan de aardappelen en appels. Goed door elkaar prakken.

Naar smaak kun je nu nog wat aardappel/appel-vocht toevoegen om het geheel minder droog te maken.

Optioneel; knoflookje en sambal er door. Yummmmm! Opscheppen en…. smakelijk eten 🍴😃.

IMG_6804

Voor als lekker drankje erbij;

IMG_6786

Bovenstaande maaltijd kwam voor 4 personen (excl. drinken en de stamper) neer op ongeveer €15,-.

Na de maaltijd hebben we het puntje op de i gezet door met een lekker kopje Kanis & Gunnik af te sluiten. Zalig! Wij hebben er weer van genoten, jullie hopelijk ook =).

IMG_6809

© Eveline – Februari 2015

One thought on “Recept; Hete Bliksem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s