Jankebal

Deze keer in de weetjes-woensdag-blog; waarom huilen we?! Hoe ontstaat dat? 

😂😭😪😅😓

Wist je dat wij het enige diersoort zijn dat huilt vanwege emotie? Andere dieren hebben ook wel traanklieren, maar dat is voornamelijk om het oog schoon te houden. Het heeft niets te maken met emotie of ontlading. Het is onderzoekers nog altijd niet helemáál precies duidelijk waarom de tranen opwellen in de meest uiteenlopende situaties, maar wel is duidelijk dat het tot stand komt, wanneer we ons overweldigd voelen en/of wanneer we niet op een andere manier meer weten te reageren dan zo. In een verdrietige situatie, maar ook in een boze, een lachwekkende, etc.! Je zou dus kunnen zeggen dat huilen een soort van ontlading is van opgebouwde spanning die niet op een andere manier te reguleren meer is. 

Je huildrempel wordt gevormd door een aantal zaken, zoals je lichamelijke status, je psychische gesteldheid, je ervaringen, je opvoeding, etc.! Het moge duidelijk zijn dat iemand die al een tijd slecht slaapt en vervolgens een paar biertjes naar achter kapt, sneller in tranen zal uitbarsten dan een über fitte, goed slapende, geheel onthoudende natuurliefhebber. Chapeau! 😉 

Maar goed, huilen ontstaat dus vaak als reactie op een overweldigende emotie. Je hartslag en bloeddruk stijgen en je voelt de waterlanders opkomen. 

Psychologie magazine deed een aantal jaar geleden een onderzoek onder Nederlanders en de volgende resultaten kwamen daar uit; 

1. Gemiddeld genomen huilt ongeveer een kwart van de Nederlanders wel eens keer per week. 

2. Mannen huilen vaker van vreugde, vrouwen van woede. 

3. Huilen lucht in veel gevallen maar even op. 

4. Meestal onderdrukken we de tranen. We hebben vaak gewoonweg geen zin om in huilen uit te barsten, zeker niet waar anderen bij zijn. 

5. We huilen eerder om een romantische film dan om wereldleed. 

6. Soms manipuleren we met tranen. 

7. We zijn eerder onder de indruk van mannen-tranen dan vrouwen-tranen. 

Maar wat er nu daadwerkelijk in het brein gebeurt, wanneer er na emotie water in de traanklieren ontwikkeld worden, is in de onderzoeken die ik gevonden en gelezen heb, nog altijd niet heel erg concreet geworden. En waarom wij het enige diersoort zijn die dit hebben, ook niet. Het lijkt dat we ook in deze vraagstukken best nog wel eens in het donker tasten. 

Fascinerend, is het niet?! 

Ik zou er een traantje om kunnen laten 😉. 

  
© Eveline – Juli 2015

(Bronvermelding; diversen online, gezondheidsnet en psychologie magazine.) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s