Glimhoofd

De laatste tijd (en zeker vorige week) hebben we hele warme dagen gehad. Lekker het zonnetje op je bol, huid, haar én huis en ook in de auto kon de temperatuur goed z’n gang gaan. Het gevolg van mooi weer: gevulde stranden, volle zwembaden en drastische cijfers in ijsjes-verkoop. Echter; klotsende oksels, glimmende hoofden en klamme handen is ook het gevolg van het warme weer. Zweten is natuurlijk iets heel nuttigs. Maar waarom zweet je eigenlijk en hoe gaat het in z’n werking?

Zweten doen we gaande de dag voortdurend, alle seizoenen door. Het produceren van zweet is belangrijk bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Als je het warm krijgt loopt je temperatuur dus op en door te zweten raak je de overtollige warmte kwijt en koel je weer wat af. En over die klotsende oksels… slechts 1 % van al het transpiratievocht komt onder de oksels vandaan. Waarom gaat het dan juist dáár het meeste stinken? Dat komt door de slechte ventilatie op die plek. Het zit lekker broeierig onder je armen en kan geen kant op. En onder je oksels zitten ook de meeste zweetklieren.

Er zijn twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene.

De eccriene zweetklieren (je hebt er gemiddeld genomen zo’n 3,5 miljoen) regulieren je lichaamstemperatuur. Tevens maken zij de handpalmen vochtig. Ook worden de eccriene zweetklieren actief tot zweetproductie bij nervositeit of emotie.

De apocriene zweetklieren zijn de klieren die het bekende vieze zweetluchtje genereren. Deze klieren vind je overigens maar in bepaalde regio’s van de huid, waaronder de oksels dus. Tot het moment dat het zweet uit de klieren aan de oppervlakte van de huid komt, is het nog altijd geurloos. Op het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet en de bekende zweetlucht komt tot stand. Inspanning en emoties hebben daar nauwelijks invloed op. De beste manier om de zweetlucht tegen te gaan is goede persoonlijke hygiëne. Met warme dagen misschien nog wel iets meer dan normaal. Trek vaak schone kledij aan, stap vaker onder de douche en houd een deodorantje bij de hand ;-).

Nou, weer een weetje rijker. Mij heb je vorige week met de hittegolf overigens niet horen klagen hoor, maar ik moet wel eerlijk bekennen dat het met een paar graadjes kouder wel fijner is om te werken. Vorige week één hele dag gewoon met een glimmend hoofd rond gelopen ;-). Erg charming.

kinderen-en-zweet

Prettige dag allemaal!

© Eveline – Juli 2015

(Bronvermelding: mens-en-gezondheid, gezondheidsnet, en diverse via Google )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s