Recept: Bloemkool/Parmaham ovenschotel

Vandaag in de receptenblog een Bloemkool-Parmaham ovenschotel :-D. Omdat het nu eens echt weer is voor een ovenschotel ;-).

foto 1 (21)

/// Benodigdheden: 

(Voor 4 personen) 

  • 1 kilo aardappelen (Biologisch)
  • Kleine bloemkool (Biologisch)
  • 3 dl melk
  • 70 gram boter (Biologisch)
  • 70 gram bloem (Biologisch)
  • 2 theelepels tijm (Plantje)
  • 2 eieren (Biologisch)
  • +- 100 gram rauw parmaham
  • +- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Zeezout, peper en nootmuskaat
  • Ovenschaal

/// Wat te doen; 

Schil allereerst de aardappelen, was en halveer ze. Kook ze dan in ongeveer 10 minuutjes gaar in een laagje water, en giet daarna af. De aardappelen moeten normaal natuurlijk langer, maar nu ga je ze in plakjes snijden nadat ze zijn afgekoeld en dat kan niet als ze te lang gekookt hebben.

foto 1 (22)

Verwarm de oven (alvast) voor op 200 graden.

Was de bloemkool en snijd in kleine roosjes.

foto 1 (20)

Kook de bloemkool beetgaar in water met zout, in zo’n tien tot twaalf minuten. Giet af en vang het kookvocht op zodat je daar nog zo’n 2 dl van kunt gebruiken (komt later terug in het recept). Laat de bloemkool goed uitlekken.

Snijd/scheur de rauwe ham in stukjes.

foto 2 (19)

Bak de reepjes ham in een koekenpan of wok tot ze droog en knapperig zijn.

foto 1 (23)

Bereiding van de saus:

Smelt in een steelpannetje de boter.

foto 2 (22)

Meet 70 gram bloem af en voeg die in één keer toe in het pannetje.

foto 3 (13)

Goed doorroeren en even laten garen. Er ontstaat een dikke brei. Voeg nu beetje voor beetje de melk toe en 2 dl. van het bloemkool-kookvocht. Goed roeren tot er een dikke saus ontstaat. Breng de saus op smaak met zeezout, peper & nootmuskaat.

foto 4 (12)

Klopt de twee eieren los (in een apart schaaltje) en meng deze daarna goed door de saus.

foto 1 (24)

Pak de ovenschaal erbij en doe een laagje van de saus op de bodem van de schaal.

foto 4 (13)

Leg hierop de helft van de aardappelschijfjes. Bestrooi met wat tijm. Ik heb een tijm-plantje, dus daar heb ik een paar takjes (de blaadjes ván de takjes dus natuurlijk 😛 ) van gebruikt.

foto 5 (8)

Meng de bloemkoolroosjes met de gebakken reepjes Parmaham en verdeel dit daarna samen over de aardappelschijfjes in de ovenschaal.

Dek vervolgens af met de rest van de aardappelschijfjes en bestrooi opnieuw met wat tijm. Giet vervolgens de rest van de saus over de schotel en strooi er tenslotte de Parmezaanse kaas over heen.

foto 1 (25)

Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bloemkoolschotel in ongeveer 30 minuten mooi bruin.

Na die 30 minuten….. Bon appétit! =)

foto 3 (17)

Deze maaltijd kwam (in totaal voor 4 personen) neer op z’n €14,-. 

© Eveline – November 2015

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s