Boek! “Tegenlicht” van Esther Verhoef

Bijna alle boeken van schrijfster Esther Verhoef zijn thrillers. En ik smul er intens van! 😀 Ditmaal verraste ze mij met haar eerste roman, en wel: “Tegenlicht“.

BoekEnLisa 001

Een ijzersterk boek met 563 bladzijdes. De hoofdpersonage is Vera Zagt; een vrouw van eind dertig, dierenfotografe en wel al twintig jaar samen met Lucien. Een veilige relatie maar niet altijd (of gewoonweg niet) met een standvastige fundering. Hij wil bijvoorbeeld kinderen, zij niet. Vera heeft een moeilijke jeugd gehad; haar moeder had te kampen met heftige psychische problemen en van haar zeer autoritaire vader kreeg ze ook nauwelijks tot geen steun. Tevens werd ze gepest op school. Al die ontregelde jaren hebben bij haar voor een erg beschadigd zelfbeeld gezorgd.

Op een gegeven moment begint ze een affaire, met de getrouwde Nico. Niet alleen als vlucht omdat er langs alle kanten druk op de ketel komt te staan, maar ook eigenlijk wel deels uit verveling, weg uit de sleur.

De hoofdstukken over Vera worden afgewisseld met hoofdstukken vanuit haar jeugd, in de ik-vorm geschreven. Gaande het boek gebeuren er allerlei onvoorspelbare dingen en krijgen de zaken een serieus andere wending. Spannend en meeslepend, ik kan het niet anders verwoorden. Al snel verliest Vera steeds meer de controle en stort op den duur in. Zonder hier nu al te veel spoiler-alert te zijn, eindigt het boek in een kliniek….. Tóch positief en zeer “satisfying” voor de lezer. Zo ervoer ik het dan toch. Ik heb een heus traantje gelaten.

Wat ik wel hier en daar moest concluderen is dat werkelijk níets aan mijn verbeelding overgelaten werd. Emoties en situaties werden tot in de laatste kern van het detail verwoord én herhaald onder een andere noemer en soms net een beetje te veel. En kijk; in sommige gevallen is dat nodig (en bovendien prettig), maar dit hoeft mijns inziens niet altijd zo te zijn. Wat ik hier precies mee bedoel? Lees het boek en kijk of je tot dezelfde conclusie komt! =)

Desalniettemin heb ik enorm genoten van deze dikke pil. Deze roman van Esther Verhoef krijgt van mij een dikke 8. 

Een aanrader dus! Hebben jullie ook nog een aanrader voor mij? 😀

© Eveline – December 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s