Recept: Sambal Goreng Boontjes

Door de heerlijk drukke kerstdagen is het er gisteren bij ingeschoten om een recept te publiceren. Amai! =) Oorspronkelijk was het de bedoeling om een recept te  plaatsen, wat ik een klein tijdje geleden al gemaakt en gefotografeerd had. Echter, voor tweede kerstdag heb ik wat Indische gerechten klaar gemaakt en dacht ineens dat het misschien wel leuk was om er dáár vandaag al eens eentje van te publiceren. Ja… dat dus :-D.

Het is wel een beetje anders dan wat jullie van mij gewend zijn, want ik heb van dit recept alleen een foto gemaakt van het eindresultaat in de pan. Dit ook, omdat ik in eerste instantie niet persé van plan was om één van de Indische recepten voor mijn weblog te gebruiken. Echter, het was zo leuk om te doen en smaakte ook nog eens best, dat ik niet alleen voor vandaag een Indisch recept er tegen aan gooi, maar in de toekomst mogen jullie nog veel meer dergelijke gerechten van mij verwachten. En misschien zelfs wel in vlog-vorm ook. 😀 Maar dit moet ik nog even uit puzzelen hoor. Eerst maar eens oefenen met deze recepten, lijkt me een vereiste :-P.

Anyways… voor vandaag, alvast een voorproefje…  

SAMBAL GORENG BOONTJES 

Ingrediënten:

(Voor als bijgerecht voor 4 a 5 volwassenen) 

  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook (of 2 grote)
  • 3 bladeren salam
  • Stukje Laos (3 a 4 cm)
  • 1 tomaat
  • 1 Spaanse peper
  • 500 gram sperciebonen
  • 1 bouillon-blokje ( bv. tuinkruiden of rundvlees, niet zo heel belangrijk!)
  • Ketjap (goeie scheut)
  • 2 t.l. sambal Oelek
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Water (Gekookt water, lees uitleg in recept)

Bereidingswijze: 

Om het jezelf gemakkelijk te maken adviseer ik je om te beginnen met de ui, de knoflook, de tomaat en de Spaanse peper op stukjes te snijden. Het scheelt je werk tijdens het recept. En dan dus de ui, de knoflook en de Spaanse peper op kleine stukjes. De tomaat mag wat grover.

Snijd van de spercieboontjes de topjes aan beide kanten er af en maak de boontjes schoon. Blancheer ze vervolgens (wat wil zeggen: kook ze voor zo’n 5 minuten in ruim water!).

Zet in die tussentijd een waterkoker met water aan (of een ketel). Dit gekookte water heb je later in het recept nodig.

Fruit de ui en de knoflook met wat olijfolie in een hapjes-of braadpan. Voeg daarna de 3 bladeren salam er bij, alsmede het hele stuk Laos. Goed omscheppen.

Voeg dan de tomaat in stukjes en de Spaanse peper in stukjes toe en bak het geheel samen. Goed blijven omscheppen.

Voeg dan de geblancheerde boontjes toe, alsmede het bouillonblokje (maak het bouillonblokje fijn tussen je vingers en verspreid het in de pan).

Goed roeren. Dan het gekookte water toevoegen totdat de boontjes net níet onder water staan.

Dan de ketjap, peper & zout toevoegen en ook de sambal.

Laat dit geheel dan sudderen op laag vuur, voor zo’n 15 minuten.

En daarna… smakelijk eten.

1914513_1063791456974845_9062725698248659067_n

NB: dit bijgerechtje is ook prima de dag van te voren klaar te maken en de dag daarna dan weer op te warmen en lekker van te smullen. 

© Eveline – December 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s