Recept: Semur Daging (Indisch)

Vandaag opnieuw een Indisch recept in de recepten-blog. En wel;

Semur Daging =).

Pittig en lekker ;-).

Divers en recept 089

Ingrediënten; 

(Voor als bijgerecht (onderdeel van hoofdgerecht) voor 4 personen)

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/4e theelepel nootmuskaat
  • 1/2e theelepel zwarte peper
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel Gula Djawa
  • 1 tomaat
  • 750 gram runderlappen (Sucadelappen)
  • 4 eetlepels vloeibare boter
  • 1 eetlepel gebakken uitjes
  • Zout
  • 2 theelepels sambal
  • Basilicum
  • 2 glazen water
  • Bouillonblokje

Bereidingswijze; 

De tip van de eeuw, wanneer je Indische gerechten gaat klaar maken, is: zorg ervoor dat je al je groente, je pepertjes, je knoflookjes, etc. etc. gewassen, gesneden en apart gezet hebt, voordat je begint. Je bent er namelijk even mee bezig! Over het algemeen gezien dan toch 😉 . Keeping that in mind, begin je dus in dit recept; met de ui te snipperen.

Divers en recept 091

Snijd daarna de knoflook op stukjes en houd (samen met de ui) apart.

Divers en recept 092

Snijd vervolgens de tomaat op stukjes en houd ook apart.

Divers en recept 093

Leg ook alvast het theelepeltje Gula Djawa klaar. Het is enigszins te verkruimelen, maar je houdt alsnog stukjes over. Zorg er (m.b.t. dit recept) in ieder geval voor dat het 1 theelepeltje beslaat. Dat heb je nodig!

Divers en recept 097

Snijd daarna de lappen vlees in stukjes. Eventuele stukjes vet aan de runderlappen, gewoon mee snijden. Heerlijk bij Indisch!

Bestrooi de stukken vlees daarna met zwarte peper en nootmuskaat.

Divers en recept 095

Doe daarna de vloeibare boter in een braadpan en fruit de ui en de knoflook. Voeg er de stukjes tomaat aan toe en schep goed om.

Divers en recept 101

Voeg dan het vlees toe, en daarna pas de ketjap en de Gula Djawa. Schep vervolgens een paar minuten goed om. Vlees aan beide kanten laten garen. De binnenkant is dan natuurlijk nog rauw, maar dat geeft niet, omdat het vlees strakjes minimaal 3 uur gaat sudderen.

Divers en recept 103

Roer nu een paar keer goed door, en giet er ongeveer 2 glazen water bij, alsmede een bouillonblokje (even verkruimelen boven de pan). Voor de liefhebbers: gooi er nu 2 theelepels sambal oelek doorheen (YUM!!! :-D). Goed blijven roeren.

Divers en recept 104

Laat het geheel nu met de deksel op de pan doorsudderen op laag vuur, tot het vlees zacht is. Zet je kookwekker maar gerust op minimaal 3 uur! In die 3 uur af en toe roeren en daarna direct het deksel er terug op.

Divers en recept 107

Na die 3 uur sudderen, haal je het deksel er af en laat je het geheel nog even doorsudderen zonder deksel, zeker nog zo’n 20 minuten.

Doe er na die 20 minuten nog een eetlepel gebakken uitjes bij en maak op smaak met zout en peper en voeg ook nog wat basilicum toe.

Divers en recept 111

Roer om en laat nog even staan op laag vuur, zonder deksel, zo’n 10 minuten.

Divers en recept 112

En daarna…. smakelijk eten.

Divers en recept 114

Ik heb deze maaltijd compleet gemaakt met Sambal Goreng boontjes (voor dat recept, klik hier), hete saté-saus, biologische zilvervlies rijst en geurige gele rijst.

Divers en recept 115

Bon appétit hoor =).

© Eveline – Januari 2016

2 thoughts on “Recept: Semur Daging (Indisch)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s